| Ne képedjetek el, a napló nem vált gastro profilt, csak most hirtelen háztartásbeli lettem Madridban, és ez tölti be az életemet. A spanyol konyha annyira más, és számomra egyik alapvető jellegzetessége eddig az olíva olaj. Milyen tökéletes a természet, hogy a Föld minden zugában megterem éléskamránk számára a szükséglet... Vagy mi vagyunk olyan fondorlatosak, hogy megtaláljuk, mivel tömjük naponta a bendőnket? Is-is... Az biztos, hogy az emberiség az Úr azon parancsát, hogy "hajtsuk uralmunk alá a földet", lelkiismeretesen teljesítette...Nem lévén egészség-mániás, eddig rá se hederítettem az extra szűz olíva olajat hirdető dicshimnuszokra. Megszoktam a napraforgó aranyát, még az újdondi hidegen sajtoltat is büdösnek éreztem otthon... Most aztán megalapozom tudással a szükségből erényt kovácsolandó."Az olajfát a görög mitológia szerint Zeus főisten leánya - aki teljes fegyverzetben pattant ki felséges atyja fejéből - ajándékozta az emberiségnek. Harciasságát nem feladva ő tanította meg a görög férfiakat szántani és az asszonyokat hasznos kézimunkára, főleg szövésre. A Bibliából jól ismert jelenet, amikor a Noé által szabadon bocsátott galamb visszatér a gályához – egy olajággal a csőrében, amely azt jelenti, hogy Isten megbocsátott a bűnös emberiségnek és áldását adja a világ újjáépítéséhez. Jeruzsálemben, az Olajfák-hegye alatti fákról azt tartják, hogy Jézus Krisztus kínszenvedéseinek is tanúi voltak.Az olajfák rendkívül hosszú életű csonthéjas termésű növények. Tompazöld leveleik a fonákjukon ezüstszínűek, virágaik aprók, fehérek, bogyói tojásdad alakúak, éretten is zöldek vagy egyéb színűek lehetnek. Tűz vagy villámcsapás után is regenerálódnak.Az olajbogyó egyike a világ legelterjedtebb olajtartalmú élelem-növényeinek, ma már nálunk is kereskedelmi árú, kiváló zsiradék, de itt bizonyára nem veszélyezteti a napraforgóból sajtolt étolaj hegemóniáját. Az olajfa mindenütt megél, ahol a téli hőmérsékleti minimum nem több -10 °C foknál. A kertekben, dézsában most is dekoratív dísznövény, télre fagymentes helyre kell állítani, de a megjövendölt globális felmelegedés azt eredményezheti, hogy az olajfa is bevonul a kertek növényállományába - olvasható Bálint gazdánál." | 

Az olívaolaj élettani hatása
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális 
telítetlen zsírsavakat, F-vitamin tartalmaz. Természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a 
béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok.
 Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén 
is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az
 emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól 
hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). 
Gyomorsavcsökkentő hatású. Nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium 
beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj 
és a bőr egészségére van hatással.
Epidemiológiai kutatások bizonyították, hogy a telítetlen zsírsavak 
nagyobb arányú fogyasztása - amiben az olívaolaj gazdag - csökkenti a 
szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Fogyasztása védi az érrendszert a meszesedéstől, csökkenti a 
koleszterinszintet, megakadályozza az koleszterin lerakódását az erek 
falán. Emellett gyulladáscsökkentő, antitrombotikus, vérnyomáscsökkentő 
és értágító hatással rendelkezik.

 
 
 

Érdekes számomra teljesen ismeretlen téma, jó megtudni ezeket a dolgokat amit leírtál.
VálaszTörlésTalán a kertemben is megmaradna az olajfa.
Talán még nem oly mediterrán a klíma Nálatok... Tudod, a facsemetét nehezebb megvédeni a fagytól: pl. füge..
VálaszTörlésDe készítsél fűszerezett salátaolajat - a fenti linken ajánl ilyet - és azt bedobni karcsú lányaidnál! A kalória tartalma uaz, mint a napraforgóolajé, de vele kiadósabb a saláta, és egészségesebb, ha köret helyett pl. ezt fogyasztjuk. Télen érdemes készíteni és tavaszra összeérik
Csak hát nálunk mocsok drága... állandó használatra...