2012. november 19., hétfő

Erzsébeteknek Golgotavirágot

Több bejegyzéssel is készültem már jó előre az Erzsébet napi megemlékezésre. Most egy kicsit didergő golgotavirágot(Passiflora) köldök nekik az egyik madridi kerítésről. Itt újra nem kell befűtenünk, ha 20 fokra vagyunk kalibrálva... A napsütéses napokon olyan hőt akkumulál egy emeleti lakás, hogy 5-15 fokos napi hőingadozásnál jól elvan az ember.
Az élsövényeket régen figyelem - itt nagy kultúrájuk van. Változatosak, sokféle természetes váztartót alkalmaznak - úgy mint nád- vessző, sőt kéregfonatok. Ezeket gyakran többféle futónövénnyel is befuttatják. Széles a skála, hiszen a mediterrán örökzöldektől a nálunk is megélő kontinentális növényekig mindenféléből válogathatnak.
Egy ideje lesem a kerítéseket - és gyanúm beigazolódott. A nálunk féltve, még a huzattól is őrzött, Krisztus-koszorú néven is tisztelt Passiflora kicsit sápadtabb változata egész kerítéseket befut. Sőt, szeptemberben nem is láttam rajtuk kinyílott virágot, csak most. Gondolom, ez amolyan másodvirágzás...
Most legalább utánanéztem a Wikipedián ennek valóban csodálatos szimmetriájú virágnak. És az is valószínű, hogy újabb bejegyzést is szül ez a mostani, mert a maracuja gyümölcs a golgotavirág termése... 
A „golgotavirág” név a latin Passiflora elnevezés fordítása. A latin név a 17. század elejéről ered („passio” = szenvedés, „flor” = virág). Jacomo Bosio szerzetestanítvány és művész állította párhuzamba Jézus Krisztus szenvedéstörténetét (Passió vagy Golgota) és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virágot. Későbbi szerzők, így a jezsuita J. B. Ferrari szerint Krisztus keresztútját a virág egyes részei szimbolizálják:
  • a három bibeszál a három szög, amikkel Jézust a kereszthez szegezték;
  • a bibe az ecettel átitatott szivacs;
  • a nyeles magház a kehely, amit ki kellett innia;
  • az öt port az öt sebhely;
  • a 72 szálból álló sugárkoszorú a töviskoszorú 72 tövise;
  • a hármasan szeldelt lomblevél a lándzsa hegye;
  • a kacs a korbács.
Ebben a szimbolikában a fehér szín (a Passiflora incarnata sugárkoszorút alkotó szálaiban) Jézus Krisztus ártatlanságát jelképezi. Más értelmezés szerint a sugárkoszorú a dicsfényt, egyéb fajok ötszörösen összetett levele az ellenség kezét, a tíz sziromlevél pedig a tíz apostolt (Pétert és Júdást nem számítva), a középső oszlop pedig Jézus keresztjét jeleníti meg. Éppen ezért azt tartották róla, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

forrás: passionflow.co.uk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...