2014. április 14., hétfő

A tíz legnépszerűbb magyar népdal

VT logo 2014 budapest
Ezer torokból csendül fel a 10 legnépszerűbb magyar népdal a Világfaluban
  1. A csitári hegyek alatt; 2. Tavaszi  szél vizet áraszt; 
3.  Elindultam szép hazámból;  4. Csillagok, csillagok, szépen ragyogjatok;      5.  Lovamat kötöttem; 6.   Erdő mellett estvéledtem; 7.  Erdő, erdő, erdő marosszéki kerek erdő; 8. Megyen már a hajnalcsillag lefelé;                             9. Ősszel érik babám, a fekete szőlő; 10. De szeretnék Hajnalcsillag lenni

Legyen a zene mindenkiéAz ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is. /.../ nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: örvendjen az egész világ!"
                                                                                                                       
                                                                   (Kodály Zoltán)
    Szerte a nagyvilágból több mint ezren küldték el legkedvesebb népdalaik címét a IV. Magyar Világtalálkozó Szervezőbizottságának, hogy a szavazatok alapján elkészítse a legnépszerűbb 10 magyar népdal listáját. Először egy-egy népszerű művész vagy kórus  előadásában, majd pedig „ezer torokból” csendül fel  mind a tíz dal, május 24-én, szombaton délután Budapesten, a Syma Rendezvényközpontban felépítendő Világfalu nagyszínpadán, egy gálaműsor keretében.  Ugyanebben az időben a világ más részein élő honfitársaink, akik nem lehetnek jelen a Világtalálkozón, élőben nézhetik a műsort, s együtt énekelhetik gyönyörű dalainkat.
     Az öt kontinens, mintegy nyolcvan országát, államát behálózó Panoráma Világklub vezetői, dr. Tanka László alapító elnök és Fehér Iréne kezdeményezése nyomán indult el a négy hónapon át tartó szavazás, melynek során közel kétszáz különböző dalcím érkezett be a világ minden tájáról, jelezve, hogy messze földön is él népdalaink szeretete.
 
   Alig szorultak ki az első tízből a következő népdalok: Elmegyek, elmegyek …Általmennék én a Tiszán ladikon… Madárka, madárka, csácsogó madárka… Zöld erdőben, zöld mezőben…Zavaros a Nyárád… Sokan kedves sorokkal méltatták a kezdeményezést, voltak, akik képpel, hanggal küldték el listájukat, megírva, hogy nem  tudnak eljönni, de lélekben-szívben  együtt éreznek a majd a jelenlévőkkel, s megőrzik nyelvi kincseinket, ápolják hagyományainkat. 
     A Szervezőbizottság ezúton is köszöni mindenkinek a közreműködést és a kezdeményezést méltató szavakat!
    A legnépszerűbb 10 dal közös éneklésére május 24-én, szombaton délután, 15 órától ismert személyek, kicsik és nagyok, fiatalok és idősebbek közreműködésével kerül sor, mintegy ezer hazai és számos más országból érkező résztvevővel együtt.  A dalokat a zenei élet kiválóságai először egyedül - vagy meghívott vendégeikkel- éneklik el, másodszorra a közönséggel együtt csendülnek fel a dallamok.
    Előadók: Beregszászi Olga Stephanus Rex aranydíjas  kárpátaljai színművésznő és Vadkerti Imre Harmónia Magyar Zenei-díjas felvidéki előadóművész ; Bodza Klára Életfa- díjas énekművész; Budai Ilona Magyar Örökség-díjas népdalénekes; Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész és a Krónikás Zenede; Guessous Majda Mária (Mesi) magyar-marokkói népdalénekes, junior Príma-díjas; Nagy Ibolya Déryné- díjas énekesnő és Tarnai Kiss László  eMeRToN-díjas előadóművész  (mindketten a  Dankó Rádió szerkesztői, műsorvezetői); Nógrádi Tóth István Lyra-díjas magyar nóta és népdal énekes és tanítványaiTamás Gábor erdélyi származású előadóművész Svédországból, a Magyar Kultúra Lovagja; Tolcsvay Béla Príma-díjas énekmondó; a zuglói Liszt Ferenc Általános Iskola kórusai. Az együtt éneklésben közreműködő karvezetők: dr. Ruzsásné Sebestyén Emília, Frimmel Zsófia, Kovács Katalin.

    Mága Zoltán Príma Primissima díjas hegedűművész kisfiával és zenekarával működik közre, s egy fergeteges záró koncerttel járul hozzá az egyedülálló élményekhez. Lesznek, akik hangszert fognak, tárogatóval, hegedűvel, citerával, népi hangszereikkel gazdagítják az előadást.  Különféle  közösségek,  úgynevezett „dalos bokrokat” alkotnak, például: a Nógrád Táncegyüttes; a Rákóczi Hagyományőrző Egyesület; Ernszt Katalin és a nagyrécsei Ritmus Könnyűzenei Kórus; Fóthy Erzsébet és dél-amerikai barátai; Molnár Helena és az amerikai magyarok; Nemere László és az Ausztráliából érkezők; Tolnai Mari és barátai ; a Pesterzsébeti Csili Népdalkör; a kunadacsi Életet az éveknek népdalkör; Ahmed Szliman barátai Afrikából;Vesztergám Miklós tárogatóművész társai;Tóth Éva és Leblanc Győző művésztársai;  a rákosszentmihályi katolikus templom énekkara; Bohács István és nógrádi barátai;  Ábrahám Pál és görögkatolikus társai, és még sokan mások járulnak majd hozzá az együtténeklés sikeréhez.
    Jelezték részvételüket Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről, Vajdaságból, Burgenlandból, valamint Svédországból, Svájcból, Franciaországból, Hollandiából, az Amerikai Egyesült Államokból, Ausztráliából, Algériából, Mauritániából, Indiából és még több más országból. Az éneklést a karnagyokon kívül segíti az óriás kivetítő és a műsorfüzet, amely tartalmazza a dalok szövegét.
    A mintegy két órás gálaműsorról film készül,valamint az interneten élőben követhető lesz a világ bármely táján, s többen jelezték, hogy a képernyő előtt ülve énekelik majd a Világtalálkozó résztvevőivel együtt a legszebb magyar népdalainkat. Meglehet több ezer kilométer elválaszt bennünket egymástól, de lélekben és hangban a legszebb magyar népdalok összekötnek bennünket – éljünk bárhol is a világon! Minden bizonnyal a magyar népdal szép ünnepe lesz ez a májusi nap, s a szervezők már tervezik, hogy jövőre, az V. Magyar Világtalálkozón lesz folytatás…
 Bővebb tájékoztatás: www.vilagtalalkozo.hu

Ajánló a  You Tube -on:   https://www.youtube.com/watch?v=2lQ189HFo6Y

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...