2012. január 29., vasárnap

Februártól levelező tagozat

Január hónapba a PH téli szünete miatt csak egy Fonó fért - úgyhogy már mindenki nagyon várta! Sok érdekesség előkerült. Csak most tudom ide citálni őket - de szerencsére a KATAMESÉBEN már aznap este megjelentek a képek... Egy kis egyveleget én is mutatok az újdonságokból:
Rajtam egy sajátos bénultság terpeszkedik: ha nagy tehettétel tornyosul előttem, gyakran elborít ez az "együgyűsé g"- amíg túl nem esek rajta, vagy fel nem dolgozom egy szintem, addig életem más területein is gátolva vagyok...

Nagy kaland előtt állok, ami a hatodik X küszöbén már nem egyértelműen öröm(legalábbis nekem).
Februártól férjem négy évig Madridban fog dolgozni... és igazi oldalbordaként igyekszem őt mihamarabb  követni és segíteni. Bármelyik napra megkaphatjuk a repülőjegyet - de én most még csak ideiglenesen megyek ki vele... Az ottani "honfoglalás" után pár hét után még lerendezem a családomat itthon, a lakást, a nyugdíjat... és a többi... Nyárra tervezem a hosszabb kiköltözést.

A Fonó tovább folytatódik - csak én megyek át ott is levelező tagozatra:-) Sok elképzelésem van kézművesség terén odakint is - de ezeket még fellengzősség lenne terveknek titulálni...
Nem fogom ott sem a lábam lógászni, mert munkatársa nem lesz a férjemnek, úgyhogy titkárnősködhetek mellette...

2012. január 16., hétfő

A Hagyományok Házában...

jártam a Corvin téren a múlt héten. Maga az épület külseje gyönyörű, a Vár tövében magasodik a Fő utca mentében. Bár belül nem éppen csillog-villog, de egyszerű fehér falakon valami még átragyog a budai Vigadó századeleji ceremóniáinak dicsfényéből.
A Hagyományok Házát 2001. január 1-én alapították a Kárpát-medence népi hagyományainak ápolására. Szolgáltató központként működik; a Magyar Állami Népi Együttes állandó rezidenciája és a Lajtha László Folklórdokumentációs Központnak is otthont ad, ami  audiovizuális és szöveges adattárat rejt.
Népművészeti Módszertani Műhely a hagyományos paraszti kultúrát, kézművességet, néptáncot és népköltészetet őrzi, gyűjti és közvetíti számunkra. Tanfolyamok, konferenciák szervezése, pályázatok lebonyolítása, kiállítások rendezése, kiadványok készítése, a kortárs kézművesek alkotásainak minősítése a feladata. A népi játszóházi foglalkozások műhelyeinek is helyet ad. Állandóan vannak olyan színpadi műsorok is, amiket érdemes látogatni.
A hatalmas lépcsőházban néhány népviseletes táncos bábú áll:

 
Szintén a közelben található még a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum két kisebb épülete: a Ház Fő utcai oldalánál, a Szilágyi Dezső tér sarkán(6. szám) egy időszakos kiállítóterem(ami valójában a Népművészeti Egyesületek Szövetségének irodája, és egy két helyiséges állandó kiállítás a Lánchíd felé(1011 Budapest, Fő u 6). Ezek egy szerveződő múzeum első sejtjei....

2012. január 13., péntek

A magyar kultúra napja

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ez a nap az irodalomtörténet szerint a Himnusz elkészültének napja.
Ma kaptam egy meghívót Ózdra. Mivel aligha tudok elmenni, de valaki hátha:közzé teszem hát!

                                                           
 

Esterházy kincsek az Iparművészeti Múzeumban

 Mediaval costumes from the Museum of Applied Arts in Budapest, from a historical family collection. They have been for four years under the ruines of an acient palace after the 2nd World War... 
The work of recovery is fantastic - as the objects! It's unique!

Csaknem egy éve készülök megnézni az Esterházy gyűjtemény főúri öltözeteit. Jövő héten bezár, úgyhogy most végképp időt kellett szakítottam a kiállításra.


A leggazdagabb magyar főúri kincstári gyűjteményből származó pompás textíliák, kárpitok, terítők, paplanok, ágytakarók mellett meghökkentően sok díszes európai és török lófelszerelés és dísznyereg látható. Akárcsak a mai extrák az autókon....
Ritkaságszámba megy a 21 darabos 16–17. századi magyar viseletet-együttes - Közép-Európában ehhez fogható kosztümsorozat sehol nem maradt fenn.

Az Esterházy, Thurzó, Thököly, Bethlen, Kéry és Lorántffy családok ruhatárának darabjai az 1945-ös bombázások után négy évet töltöttek a budavári Esterházy-palota romjai alatt. A restaurálás hosszú évek bravúros munkája volt.

2012. január 12., csütörtök

Megkésve bár...

Magyar betlehemek Olaszországban

Hétvégétől magyar betlehemek láthatók a Nápoly közelében rendezett nemzetközi kiállításon és a római Pantheonban is. A választás nem volt véletlen: Antonio Tedesco vatikáni bíboros figyelt fel arra, hogy a magyar népművészek a tradícióhoz hűen építenek betlehemet, és természetes anyagokat használnak fel.
A betlehem a karácsony hagyományos jelképe Olaszországban, eredetileg innen ered a betlehem állítás szokása is.
Idén magyarok építettek betlehemet Itáliában,  Rómában is és Nápolyban is magyar alkotók munkáival  ünnepelnek az olasz emberek.
A Nápoly közeli Giffoniban hazánk a díszvendége a tizenhatodszorra megrendezett Nemzetközi Betlehemi Jászolkiállításnak: Giffoni 14. századi ferences kolostorában Vízkeresztig magyar betlehemek látható  a Népművészeti Egyesületek Szövetsége kézműveseinek és művészeinek alkotásaival. A választás nem volt véletlen: a kiállítást rendező Antonio Tedesco vatikáni bíboros figyelt fel arra, hogy a magyar népművészek természetes anyagokat felhasználva,  a tradícióhoz hűen építenek betlehemet.
Monsignore Don Antonio Tedesco arra kérte a Népművészeti Egyesületek Szövetségét, hogy Magyarország díszvendégként vegyen részt a természetes anyagokból, hagyományosan kézzel készített jászlakkal a kiállításon. Így az olasz látogatók a legjelesebb magyar alkotók mintegy 50 alkotását ismerhetik meg egy XIV.századi kolostor falai között.
Magyar betlehemmel ünnepel Róma városa is: a budapesti Esély Kövessi Erzsébet Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai által készített hordozható jászol a római Zarándokközpontban lesz látható. A római Pantheonban, az itt Szűz Mária és a keresztény mártírok tiszteletére felszentelt bazilikában vasárnap avatták fel. Kiss István egri fafaragó járomkeretbe foglalt betlehemi jászol-alkotását hazánk római és szentszéki nagykövete jelenlétében. A fából faragott magyar betlehem Róma szívében, az egyik leglátogatottabb műemlékben áll Raffaello és az olasz királyok sírjai közelében.

Lassan 800 éves a betlehem állítás hagyománya. Assisi Szent Ferenc állított először betlehemet, aki az ünnepek ünnepének tartotta a Megváltó születésének ünnepét. Az ő nevéhez fűződik a betlehem állítás szokása, amely világszerte elterjedt. Az első betlehemállítás történetét Celanói Tamástól tudjuk. Szent Ferenc az itáliai Greccióban 1223-ban megkérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, értesítse a pásztorokat, és így „alkalmi színészekkel” felelevenítették a szent éjszaka eseményeit.
2011. december 10. Pozitivnap.hu

2012. január 11., szerda

A csuprok dícsérete

A Budapesti Fazekas Központ(Kresz Mária Alapítvány) most 20 éves. Az alapítvány agyagműves terméséből vándorkiállítás nyílik ma a Fő utcai bemutatóteremben. A további tárlat helyszínei itt lesznek: 

 A mátyásföldi Centenáriumi lakótelep iskolájában működik a fazekas műhely. Nemcsak szakköröket tartanak az ottani gyerekeknek, hanem helyet adnak a Hagyományok Háza fazekas oktatásának is. Én is ott végeztem a játszóházi foglalkozásvezető képzés agyagos-kemencés foglalkozásait. De maga az alapítvány is szervez saját népi játszóház-vezetői tanfolyamot.

2012. január 9., hétfő

Kéz alól...




By second hand... un filet lace gift to my friend...
Yo solo podría regalar una toalla de malla bordada de "second hand" en dos colores a mi amiga... Eso es no muy típico Hungaro - me parece como  filet modano de Sardínia...


Sajnos én csak vaterán szerzett ajándékkal lephettem meg neccelő barátnőmet. Véletlenül bukkantam rá erre a darabra - elég ritkán nézegetem a felhozatalt, mert a szekrényeim már dugig vannak. Csak a különleges minta vagy technika vesz le a lábamról...


Ez az ún. gipür-öltéses terítőcske abban is újszerű, hogy eltérő színnel készült az alapháló és a minta beszövése. a gipür megjelölés röviden a hímzett csipkeszerű jellegre utal. Kis hazánkban nem oly elterjedt  a szálvezetéses technika. Az árnyképet mímelő ornamentikus v. figurális minták gyakoribbak, amikor ritkább vászonöltéssel, mint a stoppolásnál, vagy sűrű egymás melletti tűzőöltésekkel töltjük ki az üres rácsot, kialakítva ezzel a mintát.

Érdekes: a minta átlós építkezése egyenesen a szardíniai rececsipkékre emlékeztet... nemdebár? http://www.european-women.eu/details-896/items/portrait-of-iolanda-dasso.html

2012. január 6., péntek

Kézműves ajándékaim

Szeretettel köszöntöm Süne csatlakozását: ő lett az 50. olvasóm(mert magam is rajta vagyok a saját listámon)!
Kedves Süne! Bámulom fiatalos lendületedet! Ősz végén kezdted a naplód fergeteges lelkesedéssel és tenni vágyással! Már eddig is sok mindent tanultál! Hát - ez a fiatalság....


Összeszedtem kézműves ajándékaimat. Vidéki sógornőm szeret varrni - most először csupa saját munkával lepte meg a családot. Egy színpompás szövetet kis rojttal dobott fel: vállkendő lett belőle! Ezt kaptam tőle. Egy közismert fagyosszentnek remek meglepetés... Kísérőajándékként az egész családot ellátták tökből készült hóemberkékkel és aranyozott dísztököcskével. Nagyon ötletesek és szépen vannak kivitelezve:
Neccelő barátnőm végképp levett a lábamról:egy körrece terítővel. Nem keményítette, mert ez a típus jobban kiadja így lazán a formáját.A kis Hummel Madonnát egy régi idős barátnőmtől kaptam, akinek nagy szerepe volt a kézimunkához való visszatalálásomban...


Kétségkívül unokahúgom a legeredetibb alkat a családban. Óvónő, de kétszemélyes bábszínházat vezet: ő a bábkészítő. Tőle mindig kreatív dolgokat kapok. Most befőttes üvegekhez készített számtalan címkét...


Nővérem egy érdekes eszközt talált anyósa hagyatékában. A hímzőráma mellett bukkant rá - talán ez is kézműves segédeszköz lehet....? Szabad a gazda!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...